fbpx

KONTAKTIRAJ NAS

Denali National Park, Alaska

Nacionalni park Denali na Aljasci je nevjerojatna avantura za Work and Travel studente. Ovdje ćeš doživjeti netaknutu prirodu, Aljaska je posebno mjesto za otkrivanje jedinstvenih pejzaža i drugačijeg načina života. Nacionalni park Denali nudi brojne mogućnosti za planinarenje, skijanje i kampovanje tokom cijele godine. Ovo je destinacija koja privlači veliki broj posjetitelja i pruža izvanredno radno i lično iskustvo.

Work and Travel: DENALI NATIONAL PARK
Avantura u nacionalnom parku Denali na Aljasci

Nacionalni park Denali jedan je od 58 nacionalnih parkova u Sjedinjenim Američkim Državama. Sama Aljaska, zajedno sa ostrvima ima oko 54720 km obale, što je čini dužom od svih američkih država zajedno. Nacionalni park Denali nalazi se u unutrašnjosti ove države, a u njegovom sastavu se kao najveća atrakcija nalazi visoka planina Mount McKinley, poznatija i kao Denali, što u bukvalnom prevodu sa jednog od indijanskih jezika znači „Visoka“ ili „The High One“. Naime, vrh ove planine nalazi se na visini od 6194m, što je čini najvišom planinom Severne Amerike. Stoga ne iznenađuje to što su planinarenje, skijanje i kampovanje kao i vožnja sankama koje vuku psi, popularni tokom cijele godine. Tokom godine ovaj park posjeti u proseku 40000 ljudi.

Otkrij puteve i prirodu Denalija

Šetajući kroz park Denali, vjerovatno ćeš koračati putevima kojima su prošli ljudi u posljednjem Ledenom dobu pre 12000 godina. Najniža tačka ovog parka nalazi se na 61m iznad površine mora, a on ima 12200 jezera/bara i 30000 kilometara potoka. Park Denali nudi mogućnost razgledanja glečera, ali tu je i posebna prilika za ragledanje glečerske pukotine „Great Gorge” duboke 1158,24m. Flora i fauna su najveće bogatstvo ovog parka. Većina savremenog znanja koje imamo o ponašanju vukova dolazi upravo iz njega, iako se vukovi rijetko viđaju jer se klone ljudi. Park je takođe stanište grizlija, losova i karibua ali tu je i poseban stanovnik za koga ste vjerovatno čuli ako pratite emisije o životinjama. U pitanju je žaba „wood frog” – životinja koja je u stanju da zaustavi otkucaje srca, prestane da diše i potpuno se zaledi tokom zime, ali ponovo oživi kada dođe proljeće. Wood frog je prava predstavnica parka Denali – priroda koja se potpuno zaustavlja, nestaje pod snijegom, povlači se pred zimom do proljeća kada sve počinje da se budi, buja, raste i ponovo se rađa u svoj veličini Majke Prirode. Jedinstvene prednosti rada na Aljasci

Glavne prednosti za Work and Travel studente

Denali u brojkama

Vremenska zona

klima

Klima Aljaske je umjerena okeanska u južnom dijelu i subarktička u sjevernom. Jugoistočni dio Aljaske je ujedno i najvlažniji i najtopliji dio države. Temperature se ljeti kreću od 26 do 28°C.

Najbliži gradovi

Najbliži aerodrom

poslodavci

Hoteli, restorani, nacionalni parkovi, suvenirnice, prodavnice. Satnice, prekovremeni rad i drugi poslovi (Second Job) $8.75 ($10 po satu za pozicije bez bakšiša). Od 1. Januara 2016, minimalna zarada na Aljasci raste na $9.75. Prekovremeni rad je moguć, ali nije čest. Svaki sat preko 40 sati nedjeljno plaća se 50% više.

smještaj

transport

Bicikl je najčešće prevozno sredstvo, ali uglavnom su razdaljine od poslodavca do smještaja male, pa se mogu preći i pješke.

Social Security Office

Najbliži SSN office se nalazi u mestu Fairbanks, na oko 2,5h  vožnje. Više informacija o adresi i radnom vremenu kancelarije pogledajte OVDJE

favicon128x128

POPULARNI PROGRAMI