Turističke i tranzitne vize za SAD

Informacije o Turističkim i tranzitnim vizama za SAD

Ukoliko ste riješili da posjetite Ameriku, bilo to turistički, bilo da ste se odlučili na work and travel program, vjerovatno jedan od najvećih problema na koji biste mogli naletjeti ne očekuje vas u Americi. U pitanju je, naravno, dobijanje američke vize, odnosno čitav proces apliciranja koji vas očekuje ako se odlučite na ovaj korak.

Kako bi ovaj proces prošao što bezbolnije i kako se ne biste našli u nekim nepredviđenim situacijama, Experience vam nudi svu neophodnu administrativnu i savjetodavnu podršku prilikom podnošenja zahtjeva za bilo koji tip neuseljeničke vize za Sjedinjene Američke Države.

Ono što vi treba da uradite, jeste da popunite formu ispod:

Mi ćemo umjesto vas obaviti sljedeće korake:

1. Zakazivanje razgovora u američkoj ambasadi

Prilikom zakazivanja intervjua, nastojaćemo da to bude u terminu koji vama najviše odgovara. Ponudićemo vam dostupne termine, a vi ćete odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Da bismo mogli započeti čitav proces podnošenja zahtjeva, a samim tim i dogovaranja intervjua, biće nam potrebni vaši sljedeći podaci: Ime i prezime, datum i mjesto rođenja, broj pasoša i imejl adresa. Ovi podaci su potrebni kako bismo dobili vaš nalog za uplatu takse koja se plaća za obradu vize.

Taksu možete platiti na sljedeći način: Nakon što dobijemo vaš nalog, možete ga preuzeti u našoj agenciji u papirnoj formi ili vam ga možemo dostaviti na vašu imejl adresu u elektronskoj formi. S ovim nalogom i pasošem odlazite u banku [ime banke] i uplaćujete naznačeni iznos, a pošto nam javite da ste izvršili uplatu, u periodu od 24 časa zakazaćemo vaš intervju.

2. Ispunjavanje obrasca DS 160 za američku vizu

Ovaj obrazac predstavlja online zahtjev za dobijanje američke vize koji se sastoji od niza pitanja o motivima vašeg putovanja, pitanja o vašim ličnim i porodičnim podacima, kao i pitanja o vašem zanimanju i nivou obrazovanja, te onim o mjerama bezbjednosti.

Tokom procesa popunjavanja ovog obrasca, vrlo često se prave određene greške mahom zbog nedostatka informacija samog aplikanta, kao i zbog jezičke barijere jer se obrazac popunjava na engleskom. Upravo da bi se izbjegli ovi problemi, tim Experience stoji vam na raspolaganju svojom savjetodavnom pomoći.

Podaci koje svaki podnosilac zahtjeva mora da dostavi kako bismo popunili njegov obrazac DS 160 jesu:

  • svrha putovanja u SAD
  • koliko dugo planira da ostane u SAD, kao i način na koji će pokriti troškove
  • adresu boravka u SAD i podatke o kontakt osobi u SAD
  • ličnu fotografiju dimenzija 5x5cm u elektronskom obliku

 

Ovaj proces je veoma jednostavan i na imejl adresu koju nam dostavite, poslaćemo vam tabelu sa svim potrebnim pitanjima na BHS jeziku. Na osnovu ove tabele koju popunite, mi popunjavamo vašu aplikaciju i nakon toga vam na imejl adresu dostavljamo potvrdu o ispunjenom obrascu DS 160 koji je neophodno da ponesete sa sobom na razgovor.

Viza za Ameriku se dijeli na nekoliko podtipova, te je ponekad nejasno za šta koja od njih služi. Za turističku vizu birate opciju B1, a za biznis B2. Ako vam treba samo viza za tranzit birate C-vizu, za studente je potrebna F-1 je studentska viza, za novinare je I viza, a je za sezonske radnike H-2B viza.

I u ovom slučaju, Experience će vam pomoći u odabiru odgovarajućeg tipa vize kako ne bi došlo do eventualnih problema.

U nastavku možete vidjeti cjelokupnu listu dokumentacije koja dolazi u obzir, s tim dase dokumenta koja vi treba da ponesete sa sobom na intervju donekle razlikuju u zavisnosti od vašeg statusa, kao i tipa vize za koji aplicirate. To znači da vam nisu potrebna sva uvjerenja sa ove liste i o tome koja dokumenta konkretno vi treba da ponesete, lično ćemo vas obavijestiti.

Tražena dokumentacija:
  • Validan pasoš koji mora da važi duže od planiranog boravka u SAD. Uz važeći pasoš možete dostaviti i ranije pasoše kako bi se stekao uvid u ranija putovanja i izdate vize
  • Fotografija dimenzija 5×5 cm u skladu sa standardima za američku vizu koji podrazumijevaju:
    • anfas fotografisanje
    • cijela glava treba da bude vidljiva, od vrha kose do kraja brade
    • poželjno je da se vide uši
    • pozadina fotografije mora da bude jednoobrazna, u bijeloj ili približno bijeloj boji
    • fotografija ne smije biti starija od 6 mjeseci
    • fotografija ne smije biti oivičena
    • glava treba da bude u centru fotografije
    • podnosilac zahtjeva prilikom fotografisanja ne smije da nosi naočare, kapu ili maramu
  • uvjerenje o stalnom zaposlenju
  • prosjek vaših primanja
  • uvjerenje o statusu studenta
  • spisak položenih ispita
  • prosjek primanja osobe koja finansira vaše putovanje
  • pismo namjere osobe koja finansira vaše putovanje
  • dokaz o posjedovanju kola, stana, firme i drugih nekretnina
  • promet firme, uvjerenje o izmirenim obavezama firme, stanje račina firme
  • stanje vašeg računa
  • pozivno pismo iz Amerike ili rezervaciju hotela za planirani period boravka u Americi

Službenici mogu zatražiti dokaz o vezama podnostioca zahtjeva sa njegovom zemljom boravka. Ove informacije obično podrazumijevaju porodične veze, zaposlenje i sl. Ovo služi kao svojevrsna garancija da će se podnosilac zahtjeva vratiti u svoju zemlju nakon predviđenog boravka u Americi.
Iako službenici ne moraju da zatraže dokumentaciju, podnosioci zahtjeva treba da je ponesu kako bi na mogući zahtjev mogli da je daju na uvid.

3. Kupovina avio-karte

Ukoliko ne planirate sami da kupite avionsku kartu za vaš odlazak u Ameriku, tim Experience vam može ponuditi povoljne letove, te rezervisati kartu umjesto vas.

4. Osiguranje

Iznosi liječenja u SAD, ukoliko dođe do povreda ili bolesti, mogu da budu veoma visoki. Zbog toga svim putnicima preporučujemo da riješe pitanje putnog osiguranja koje će pokriti troškove liječenja u SAD. Experinece vam može ponuditi najpovoljnije prijedloge polisa osiguranja za teritoriju SAD, kao i dostavu polise na kućnu adresu.

Javite nam se već danas, godine iskustva su garancija naše profesionalnosti!