fbpx

KONTAKTIRAJ NAS

Vesna Radojčić – Moje Work and Travel iskustvo

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zašto otići na  Work and Travel u Ameriku? Odgovor je vrlo jednostavan..Zato što će to ljeto biti najbolje ljeto u tvom studentskom životu. U tih par mjeseci proživjećeš jedan pravi mali život.
Work and Travel je program Američke Vlade koji postoji više od 60 godina I omogućava studentima iz cijelog svijeta da provedu do pet mjeseci u Amerci, četri mjeseca se radi, a peti mjesec putuju i obilaze zemlju.Program je sjajna prilika za studente da prije svega nauče engleski jezik, zarade novac za nastavak školovanja po povratku, putuju, upoznaju nove ljude i stvore uspomene za cijeli zivot.

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2”][vc_single_image image=”7485” img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2”][vc_single_image image=”7486” img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Moje ljeto je bilo ljeto 2019.Godine.Provela sam ga u Lake Placidu u New Yorku, malom olimpijskom selu na sjeveru države.

Godinama sam slušala priče, iskustva mojih prijatelja, kolega, poznanika koji su išli na program, gledala njihove fotografije I sanjala o mom odlasku u Ameriku. Odlučila sam  da idem preko Experience agencije, jer svi studenti koje poznajem , a išli su preko ove agencije , za njih imaju samo riječi hvale.
Experience agencija je regionalni lider u organizaciji studentskih programa kulturološke razmene sa kancelarijama u BIH, Srbiji i Hrvatskoj.
Studiram u Bijeljini, a Experience agencija je nedavno otvorila kancelariju u Bijeljini.
Sa drugaricom sa fakulteta sam otišla da se prijavim na program.U kancelariji nas je dočekala Sanja Vasiljević, generalni menadžer Experience agencije, koja nam je lijepo sve objasnila I uputila nas u sve vezano za program.
Ubrzo je došao razgovor sa poslodavcem I dobila sam posao Sobarice u hotelu Northwoods u Lake Placidu.
Potrudila sam se da položim što više ispita, jer je jako bitno na viziranju  da vide da vam je fakultet važan I da se trudite, da ne pomisle kako ste odustali od faksa I planirate ostati u Americi.


Onda je došlo I viziranje. Sa jos 3 drugarice sam krenula iz Tuzle za Sarajevo sva uzbuđena, ali I nervozna jer ne znam kakav će ishod biti. Tamo su nas dočekali Sanja I Nemanja iz Agencije  sa puno podrške I pozitivne energije. Sve je prošlo super, moja viza je odobrena ☺ Nakon dobijanja vize nisam bila svjesna da je to to i da mogu krenuti u Ameriku, tek dan pred polazak i pakovanje sam shvatila da stvarno idem.
6. Juna sam imala let iz Beograda za NYC.  A onda smo autobusom krenuli put Lake Placida. Putovanje do Lake Placida je proteklo uz odličnu atmosferu. Kada smo došli u Lake Placid prvo smo otišli da vidimo smještaj u kom ćemo zivjeti tokom programa. Ja sam bila smještena u Willmingtonu, mala bijela kuća na kraju sela. Imala sam 5 cimerki, I iako smo došle iz različith gradova u BIH, postale smo kao sestre, zajedno na posao, na žurke, a kasnije I na putovanje.
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2”][vc_single_image image=”7487” img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2”][vc_single_image image=”7488” img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Rano ustajanje i kasno lijeganje su neke od odlika ovog programa, kao i rad tokom čitavog dana.U početku bude teško jer većina nas nema radnog iskustva, ali već posle par dana to nije problem, još kad je dobra ekipa na poslu, ništa ne pada teško.
Za 4 mjeseca sam upoznala puno ljudi, dosta radila, ali i bila na mnogoo žurkii I kućnih, a I  u čuvenom Roomersu, klubu u kom studenti svakog utorka imaju ‘’Balkan party’’, naši ljudi, naša muzika, u Americi, provod je zagarantovan.

A onda I ekskurzija na Nijagarine vodopade, nesto prelijepo, nezaboravno, neopisivo.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2”][vc_single_image image=”7489” img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2”][vc_single_image image=”7490” img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Sve je prošlo jako brzo I došlo je vrijeme da krenemo na putovanje. Ja sam sa drugaricama odlučila da ćemo provesti 7 dana u New Yorku I tamo obići sve ono što smo nekad gledale samo u filmovima.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2”][vc_single_image image=”7491” img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2”][vc_single_image image=”7492” img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Ne mogu vam opisati tu sreću dok šetate tim ulicama I gledate sve ono o čemu ste nekad maštali. Brooklyn Bridge, Little Italy, Wall Street, Central Park, Times Square.. Pronašle smo I čuvenu ‘’Kafanu’’ , naš restoran, naša hrana I neopisivo zadovoljstvo kad nakon dužeg vremena pojedete pljeskavicu sa kajmakom.
Najbolje ljeto u mom životu I jedno nezaboravno iskustvo I zato bih ovaj program preporučila svim studentima, jer je nešto što definitivno treba probati. [/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2”][vc_single_image image=”7493” img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2”][vc_single_image image=”7494” img_size=”full” alignment=”center”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Vesna Radojčić, Student Fakulteta za računarstvo I informatiku, Bijeljina.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

EXPERIENCE

Druge priče